Spring naar de content

Meesterproef

Hans Teeuwen is gestopt als cabaretier.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Is dat erg? Nee, want nu maakt Teeuwen films. Masterclass, dat zaterdag zijn wereldpremière beleefde op het Nederlands Filmfestival te Utrecht, is op talrijke momenten onbedaarlijk grappig. Maar hij is wel twintig minuten te lang, luidde de communis opinio. 

Masterclass duurt 77 minuten. De VPRO, die Teeuwens eersteling eind december uitzendt, had een film van 50 minuten willen hebben. Chef drama Joost de Wolf heeft wel geprobeerd om Teeuwen over te halen zijn debuutfilm in te korten, maar de nieuwbakken regisseur hield zijn poot stijf. Een onbekende debutant zou het deksel op de neus hebben gekregen. Zo niet het fenomeen-Teeuwen. Ook de zendercoördinator van Nederland 3 maakte voor de (ex-)cabaretier graag een uitzondering. Iets meer tegengas was op zijn plaats geweest. Nu is het middenstuk, waarin de geflipte toneelgoeroe Peer Mascini een groepje doodsbange studenten van de Eindhovens Toneelschool terroriseert, te lang uitgesponnen. Ook het einde van de film is niet sterk.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Verder verdient Teeuwen echter niets dan lof. Het in slechts zes dagen opgenomen Masterclass onderstreept andermaal welk een uniek komisch talent hij is. Maar voorlopig doet hij dus echt alléén film. Of Teeuwen na de première nog iets tegen de zaal wilde zeggen? “Nee, ik ben gestopt. Bedankt allemaal.”

Onderwerpen