Spring naar de content

De SGP voorbij

Het gedoe tegen de SGP is hypocriet, want natuurlijk probeert men zo allereerst de islam de pas af te snijden. Zeg dat dan ook.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dirk-Jan van Baar

 Verkiezingen in Nederland zijn al lang niet voorspelbaar meer, behalve voor de SGP. Die haalt sinds jaar en dag twee of drie zetels. Stabieler kan niet. Wij blijven een domineesland, of we dat nu leuk vinden of niet. De SGP maakt deel uit van ons historisch erfgoed en staat voor een godvruchtig verleden dat wij hebben afgezworen. Gelukkig maar. De SGP laat zien hoe donker het vroeger was. Wij zijn niet achterlijk, maar verlicht. Als alle nationale folklore oogst de SGP slechts meewarigheid.

Maar de SGP zit wel in de Kamer en krijgt daarvoor als alle politieke partijen subsidie. Dat was ons ontgaan, tot een Haagse rechter die subsidie rechtsongeldig verklaarde op grond van een Europees verdrag dat discriminatie van vrouwen verbiedt. Inderdaad, iedereen weet dat de SGP geen vrouwen verkiesbaar stelt; naar Gods wil moeten zij dienstbaar zijn aan de man. De zaak was aangespannen door het Clara Wichmann Instituut en de liberalen van de VVD – tegenwoordig een club van ideeën – waren er snel bij om hun instemming met het besluit van de rechter te betuigen. Een groot onrecht wordt ongedaan gemaakt. De Nederlandse overheid is daar nog niet zo zeker van en heeft beroep aangetekend. Er is ook nog zoiets als de rechtsgelijkheid van politieke partijen. Waarom zouden democratisch gekozen SGP’ers geen subsidie mogen krijgen en de rest wel? Dit dilemma kan worden opgelost als de rechter de partij helemaal verbiedt. Dan kan seculier Nederland pas gerust zijn.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.