Spring naar de content

Wellinks wondere wegen

Een half jaar geleden zag de bankpresident nog een aardige groei, maar nu ineens niet meer. En dat is onze schuld. Hoe geloofwaardig is Nout Wellink? 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Smit

Dat was schrikken, vorige week. De Nederlandse economie zal dit jaar met slechts 0,4 procent groeien, maar liefst 1,3 procent minder dan de 1,7 procent waarop eerder werd gerekend. Aldus Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank (DNB). Wellink, van nature een optimist, werd er somber van. “Ik zie een zwaluw, maar die zwaluw vliegt al enkele jaren rond en er komen maar geen andere zwaluwen bij,” schetste de bankpresident. Bij die metafoor liet hij het niet. Grote kans dat het nóg beroerder wordt, waarschuwde Wellink (“Dacht u nu werkelijk dat we tegen de Chinezen kunnen zeggen: we zijn moe. Kunt u niet een paar jaar ophouden”). Zijn advies: ondernemers en burgers moeten aantonen dat ze schokbestendig zijn. En, voegde de bankpresident eraan toe, ze moeten ‘meer vertrouwen hebben om zich te gedragen zoals ze in het verleden hebben gedaan’ – lees: meer consumeren en investeren. Een goed recept. Maar de burger luistert niet.

Het is niet de eerste keer dat Wellink oproept meer te consumeren en te investeren. In interviews, tijdens symposia, bij de traditionele presentatie van het jaarverslag: telkens predikt de bankpresident de bestedingsmantra. Zonder het gewenste effect. Consumenten en ondernemers houden de hand op de knip. Ook wel logisch. Ze kampen met een schrijnend gebrek aan vertrouwen. De conjunctuur mag de afgelopen jaren dan af en toe een kleine opleving (een zwaluw) hebben laten zien, echt herstel (een zwerm zwaluwen) blijft uit. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.