Spring naar de content

Volksmuziek uit een geschonden stad

Ry Cooder, ambassadeur van de wereldmuziek, vertelt op zijn nieuwe plaat ‘Chávez Ravine’ het verhaal van een platgebulldozerde multiculturele wijk in Los Angeles. Een weemoedig gesprek.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ivan van Vliet-Herskovits

‘Jij bent die gozer van Buena Vista Social Club,” zeiden de oude chicano’s tegen hem toen hij zich voorstelde. “Ze kenden me van de film, want die hadden ze op de tv gezien. Daardoor kon ik makkelijker uitleggen wat ik van hen wilde.”

Aan de lijn in Santa Monica is Ry Cooder (58), de levende legende van de Amerikaanse rhythm and blues, en de man achter de Buena Vista Social Club, de met een Grammy bekroonde cd-reeks met Cubaanse stedelijke volksmuziek. Santa Monica, waar hij woont, is een van de betere voorsteden van Los Angeles. Het ligt op een flinke afstand van East LA, het multiculturele stadsdeel waar hij de senioren uit de chicano-gemeenschap opzocht. (Chicano’s zijn Amerikanen van Mexicaanse afkomst die in de Verenigde Staten geboren zijn.) Cooder wilde zoveel mogelijk namen van mensen achterhalen en verhalen horen uit hun voormalige woonwijk. Die informatie had hij nodig voor zijn nieuwe project: Chávez Ravine, een conceptalbum over de bloei en ondergang van deze verdwenen chicano-wijk. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.