Spring naar de content

Praten en showen

Premier Balkenende moet op de komende Europese top het geknakte vertrouwen in de EU herstellen. Maar veel valt er voor hem niet te halen op deze ‘democratieshow’. Een kijkje achter de schermen. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sicco Witteman

De stellingen zijn allang betrokken voordat de eerste hamerslag van de voorzitter voor de Europese top in Brussel heeft geklonken. “Italië wil meer geld en dreigt met veto,” schalt een Italiaanse krantenkop. “Er wordt niet over onze korting op de contributie gediscussieerd,” bezweert premier Tony Blair het Britse Lagerhuis. Een ‘geste’ verwacht Chirac van Groot-Brittannië, maar hij peinst er niet over de enorme landbouwsubsidies aan zijn eigen land ter discussie te stellen. Logisch, wanneer boze Franse boeren kortgeleden nog voor miljoenen euro’s buitenlandse wijn hebben vernietigd in Aldi’s en Lidl’s.

Vrijdag 17 juni is de grote vergadering van de Europese Raad in het kolossale, met bruin keukenmarmer behangen gebouw aan de Wetstraat in Brussel. Deze bunker huisvest dan alle staatshoofden en regeringsleiders uit de 25 EU-landen, hun tientallen medewerkers, een leger voorlichters en, naar verwachting, 2500 geaccrediteerde perslieden. “Een kleine Europese top trekt duizend journalisten,” zegt een medewerker, “dit is een top-top.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.