Spring naar de content

Met dank aan het Pentagon

Computers, magnetrons, mobiele telefoons: ze zijn allemaal afgeleid van militaire technologie. En er komt nog veel meer aan. Zoals hightech-speeltjes voor dictators.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bart de Koning

Het was een klein berichtje in de krant, half mei. De Amsterdamse politie heeft met een helikopter met infraroodapparatuur aan boord vier hennepkwekerijen in woonhuizen ontdekt. De professionele lampen die de thuistelers gebruiken, geven zoveel warmte af dat ze moeiteloos dwars door daken en muren te zien zijn. Maar, zo voegde een woordvoerder van de politie er geruststellend aan toe, er bestonden al verdenkingen tegen deze adressen. De helikopter was alleen nodig voor de bevestiging. We hoeven dus niet bang te zijn dat de politie zomaar wat boven de stad gaat rondcirkelen om willekeurige burgers te betrappen. 

Dat kan wel zo zijn, maar het blijft een verontrustende gedachte dat de politie ongehinderd door de muren van burgers heen kan kijken. En je hoeft echt geen in de jaren zeventig vastgelopen hippie of doorgedraaide burgerrechten-advocaat te zijn om dat te vinden. In de Verenigde Staten, waar de war on drugs veel harder is dan hier, is het gebruik van infraroodapparatuur om hasjplanten op te sporen verboden. In 1998 werd een zekere Danny Lee Kyllo gearresteerd nadat de politie met infrarood een wietplantage in zijn huis had ontdekt. Maar Kyllo voerde aan dat de inval onrechtmatig was omdat hij onder het Amerikaanse recht een ‘reasonable expectation’ van privacy had. De rechter gaf hem gelijk. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.