Spring naar de content

Dromen van Eucalypta

Van gevierd stand-up comedian werd Jan de Graaf bajesklant in een Amerikaans gevang. Hij kreeg er vooral heimwee naar zijn onbezorgde jeugd met Pinkeltje en Paulus de Boskabouter. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Emma Brunt

Er wordt weleens gemopperd dat Nederlandse gevangenissen te luxueus zouden zijn, eerder comfortabele hotels dan strafinrichtingen. Niet dat de mopperaars dat uit eigen ervaring weten uiteraard, want zulke praatjes komen alleen uit de mond van zelfgenoegzame, brave burgers die geobsedeerd zijn door hun eigen veiligheid en die vinden dat de overheid de plicht heeft om de veiligheid ten koste van alles te waarborgen. Zwaarder straffen dus, dat schorriemorrie dat het heeft gewaagd om de rust in hun villawijkje te verstoren!

Een menslievend standpunt is dat niet, en juridisch klopt er ook niets van, want dan ga je ervan uit dat de rechtsstaat uitsluitend is ingesteld om het leven van mensen die het toch al vrij goed met zichzelf hebben getroffen nog verder te veraangenamen, terwijl de rest – het gajes dat niet wil deugen, de buitenbeentjes – zijn aanspraak op een humane behandeling heeft verspeeld. In feite is het natuurlijk precies andersom: de kwaliteit van een rechtsstaat wordt bepaald door de wettelijk vastgelegde overtuiging dat álle burgers in gelijke mate verzekerd horen te zijn van een aantal grondrechten, of ze die nu ‘verdiend’ hebben of niet.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.