Spring naar de content

Correct, correcter, Nipkow

Waarin voorspelbare woorden klinken en een superfinale op de fiets met banddikte wordt beslist.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Zandbergen

Het was de mediaredactie van de Volkskrant in ieder geval opgevallen: de kans dat een van de prijzen van de Nipkow-jury wordt toegekend aan een radio-, tv- of multimedia-productie van een mannelijke programmamaker van de publieke omroep, is meer dan 99 procent. De kans dat die omroep ook nog VPRO heet, is significant. Dit jaar toucheerde de VPRO – hier gepersonifieerd in Roel van Broekhoven van Tegenlicht – drie van de vier prijzen, die deze omroep overigens hartelijk worden gegund. Alleen de Zilveren Reissmicrofoon liep men mis; die ging naar BNR Nieuwsradio. De laatstgenoemde winnaar is de eerste in het 39-jarig bestaan van de Nipkow-prijzenkast die niet tot de publieke broeders behoort. Opmerkelijk was ook dat een compleet station in de prijzen valt, en geen programma of individuele medewerker(s).

De uitreiking was begin juni in Amsterdam; op foto twee zit een mix van prijswinnaars op de fiets. V.l.n.r.: Matthijs van Nieuwkerk, co-presentator van het tv-programma Holland Sport (VPRO), Doke Romeijn, eindredacteur van het tv-programma Tegenlicht (VPRO), Wim de Bie van het prijswinnende Bieslog (VPRO) en Michiel Bicker Caarten van BNR Nieuwsradio. De vier zitten op de fiets op initiatief van het Holland Sport-duo Wilfried de Jong (zie foto drie) en Van Nieuwkerk. Dit jaar eindigde Holland Sport ex aequo met Tegenlicht op de eerste plaats bij de Zilveren Nipkowprijs, maar Holland Sport wilde de zaak sportief uitvechten in de vorm van een superfinale. Dat gaat als volgt: een afgetrainde Van Nieuwkerk neemt plaats op de fiets, met als tegenstanders een vrouw met een kokerrokje, een bejaarde babyboomer en een beroepsautomobilist. Holland Sport wint inderdaad van Rokje en Boomer, en met banddikte van de automobilist. Ook op fietsgebied is Bicker Caarten dus een gevaarlijke outsider.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.