Spring naar de content

John Vinocur: ‘Er wordt gesold met Nederland’

Europa is in mineur. Niet vanwege het Nederlandse ‘nee’, maar vanwege het bekrompen egoïsme van de Franse president en de Duitse kanselier, vindt de Amerikaanse commentator John Vinocur. ‘Die twee doen gewoon as they fucking please.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Alain van der Horst

Hij is niet de enige die zegt dat het Nederlandse ‘nee’ tegen de Europese Grondwet iets totaal anders was dan het Franse ‘non’. Maar de Amerikaan John Vinocur, een ouwe rot in het journalistenvak en gezaghebbend commentator van de International Herald Tribune, laat het niet bij die constatering. In zijn ogen is Nederland op het moment verreweg het interessantste land van de hele Europese Unie, het enige land van de 25 waar de toekomst al is begonnen.

“De vraag wat er mis is met Europa, want er is iets mis met Europa, weerspiegelt zich natuurlijk ook in wat er in Frankrijk is gebeurd,” zegt Vinocur. “De afwijzing van de Grondwet in Nederland was net zoiets als naar de dokter gaan voor een
second opinion en thuiskomen met een betere diagnose dan de eerste keer: you’re not well, Mr. Brown, you have a problem. Maar die tweede diagnose was veel doordachter en raker. De Nederlanders hebben het ware gezicht van Europa gezien en gezegd: zo willen wij het niet. Terecht, volgens mij. Bij jullie gelooft bijna niemand dat de huidige EU zich ook maar iets gelegen laat liggen aan de zorgen en de wensen van de Nederlanders. Well, ik kan jullie niet tegenspreken.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.