Spring naar de content

Nieuw: Brussel light

Het stevige ‘nee’ tegen de Grondwet geeft aan dat Europa gesaneerd moet worden. Weg met verspilling (landbouwsubsidies!) en met die absurde centrale bemoeienis. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bart de Koning

De Britten waren altijd al sceptisch over Europa, Nederlanders zijn het nu ook. En om precies dezelfde reden: I want my money back, zoals Margaret Thatcher het pakkend samenvatte. De Nederlander is met een nettobijdrage van 180 euro per persoon de melkkoe van Europa en dat was een van de belangrijkste redenen om tegen de grondwet te stemmen. Het kabinet was al bezig de Nederlandse bijdrage aan de Europese Unie omlaag te onderhandelen en heeft nu beloofd er nog harder tegenaan te gaan. Dat is prima, maar er moet veel meer gebeuren. De huidige crisis in Europa biedt een uitgelezen kans de stal in Brussel eens goed uit te mesten. De tijd is rijp om de Europese Unie goedkoper, simpeler en eerlijker te maken. Met minder regels en minder bemoeizuchtige bureaucraten. En meer vrije markt.

Wie het vertrouwen van de Europese burger wil terugkrijgen, zal om te beginnen een eind moeten maken aan de belastingvoordelen voor eurocraten. Puur economisch gezien kost het fiscaal uit de wind houden van een kleine twintigduizend man misschien nog niet eens zoveel (zeker vergeleken bij het landbouwbeleid), maar het is dodelijk voor de geloofwaardigheid van Brusselse bobo’s. Dat geldt ook voor het miljoenenverslindende rondreizende circus van het Europees Parlement, dat er na al die jaren nog steeds niet in is geslaagd te bedenken in welke stad het zich wil vestigen. Die klucht is niet meer met droge ogen te aanschouwen.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.