Spring naar de content

Discriminatie

De kwaliteitskranten hebben een nieuwe misstand in het bedrijfsleven ontdekt. Jeugdige vakkenvullers en caissières krijgen geen contractverlenging aangeboden als ze een jaartje ouder worden. Leeftijdsdiscriminatie! Gelukkig dat er nog een overheid is die deze schandelijke praktijken bestrijdt!

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bart Croughs

Waarom zijn de Nederlandse supermarkten zo gek om iemand af te danken alleen omdat-ie 18, 19 of 20 jaar oud is geworden? Als je al goed personeel hebt, waarom dan de moeite nemen om nieuw personeel te werven dat weer opnieuw ingewerkt moet worden? Wanneer er in het bedrijfsleven schijnbaar irrationele praktijken plaatsvinden, luidt de vuistregel: ‘De overheid is verantwoordelijk.’ Ofwel: ‘Zoek naar idiote wetgeving’. Eenvoudig, maar altijd raak. Ook in dit geval. De overheid dwingt supermarkten om jonge werknemers die een jaar ouder zijn geworden een hoger salaris te betalen, ook al geven hun prestaties daar geen enkele aanleiding toe. (Inderdaad, er is hier sprake van wetgeving die discrimineert op grond van leeftijd, maar het is de overheid die discrimineert, en dus is het toegestaan.) De supermarkten worden geacht om de extra kosten die het met zich meebrengt werknemers meer te betalen dan ze waard zijn, af te wentelen op de consument, in de vorm van hogere prijzen. 

Gelukkig voor de consument hebben de supermarkten hier iets op gevonden: de kunstmatig te duur gemaakte werknemers krijgen geen contractverlenging aangeboden, en worden vervangen door jonger personeel dat z’n salaris wel waard is. De jeugdige vakkenvuller wiens karakter niet zo verrot is dat hij een procedure begint om de supermarkt te dwingen hem meer te betalen dan hij voor de supermarkt waard is, staat machteloos. Zijn baantje behouden tegen zijn oude salaris is onmogelijk: de overheid verbiedt hem eenvoudig om zichzelf aan te bieden tegen zijn oude salaris.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.