Spring naar de content

Terreur en democratie

Komt de rechtsstaat in gevaar door de maatregelen tegen het terrorisme? Of is alles geoorloofd om de democratie te redden?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Joost Niemöller

Links en rechts duiken ze op in de kolommen: Nederlandse intellectuelen die de alarmklok luiden over de rechtsstaat. Die zou bedreigd worden nu het moslim-terrorisme leidt tot wetswijzigingen. De AIVD krijgt meer armslag, alleen al de verdenkingen van terreurvoorbereiding worden strafbaar, aan terroristen kan de Nederlandse nationaliteit worden ontnomen. En meer van dat.

Iemand die zich grote zorgen maakt, is bijvoorbeeld de linkse advocate Britta Böhler, die onlangs haar boek Crisis in de rechtstaat publiceerde. De socioloog J.A.A. van Doorn schreef twee maanden terug in dit blad over dat boek. Hij vond de typering ‘crisis’ te ver gaan, maar we zouden wel al bijna op een hellend vlak zijn gekomen. Inmiddels is Böhler alweer een stukje gealarmeerder geraakt. De woorden kunnen niet groot genoeg meer. Op de opiniepagina van de Volkskrant schreef ze dat als het zo doorgaat met de maatregelen van Donner, er over twee jaar niets meer van de samenleving zou overblijven.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.