Spring naar de content

De Romeinse oplossing

Is terrorisme effectief te bestrijden? Tweeduizend jaar geleden wisten de Romeinen wel raad met extremistische joden. Een gelijkenis.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Frentrop

Islamitische imams zorgen zo nu en dan voor opschudding in Nederland. Imam Ahmad Salam uit Tilburg deed dat toen hij in november vorig jaar weigerde minister Verdonk de hand te schudden. Twee jaar eerder haalde hij het nieuws met de uitspraak dat mannen hun vrouw mochten slaan. Hij was overigens niet de enige imam die de hand van de minister weigerde. Ook imam Fawaz Jneid uit Den Haag kon zich er niet toe brengen haar aan te raken. 

Deze imam had al eerder Jozias van Aartsen opgeroepen zich tot de islam te bekeren en Hirsi Ali tot de orde te roepen, maar dat was vlak vóór de moord op Theo van Gogh. Toen viel dat niet zo op. De imam had na die moord ook een groep moslimjongeren de toegang tot zijn moskee ontzegd. Hij zei daarover: “De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het geen gewelddadige jongeren zijn. Het zijn onwetenden, psychisch gestoorden, die politiek en religie willen scheiden. (–) In de islam bestaat dat onderscheid niet” (de Volkskrant, 4 december 2004).

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.