Spring naar de content

Vijf-vijf-vijf

Talloze organisaties vragen geld voor de slachtoffers van de tsunami in Azië. Deugen ze allemaal? En hoe effectief is zulke hulp?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bart de Koning

In godsnaam géén containers met knuffelberen! De woordvoerders van de hulporganisaties zeggen het iets diplomatieker – ze willen geen potentiële donateurs voor het hoofd stoten – maar op goed bedoelde rommel zit Azië niet te wachten. Wie vanuit Nederland nu iets wil doen, kan het beste gewoon geld storten. Laat de noodhulp maar over aan de professionals van organisaties als Unicef, het Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen. 

En het geld stroomt binnen. Logisch, vindt Theo Schuyt, hoogleraar filantropie aan de Vrije Universiteit. “Er is veel aandacht in de media, het was Kerstmis, het leed is duidelijk zichtbaar en de slachtoffers kunnen er zelf niks aan doen. Het is ook niet blaming the victim, zo van: ze zullen het er zelf wel naar gemaakt hebben, hadden ze maar niet al hun bossen in de fik moeten steken.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.