Spring naar de content

Max Pam Award 2004

Deze maand zal voor de derde maal de Max Pam Award worden uitgereikt. Aan wie zal de jury, bestaande uit Max Pam, dit jaar de Parker 51 overhandigen?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Max Pam

Onlangs zei Geert Mak dat de 21ste eeuw weleens een heel nare eeuw zou kunnen worden. Je hebt nu eenmaal tijden van voorspoed en tijden van tegenspoed, en voor ons zou nu een tijd van tegenspoed kunnen liggen. Paul Rosenmöller, die de historicus ondervroeg terwijl zij in een bootje door de Amsterdamse grachten voeren, keek erbij als een oorwurm. Misschien heeft het vooruitgangsdenken ons blind gemaakt voor de mogelijkheden van een terugval. Pessimisme is lang uit de mode geweest, al heb ik de indruk dat er nu van een zekere revival sprake is. Toch lijkt een nieuwe ondergang van het avondland nog ver weg.

Ook in de literatuur heb je tijden van voor- en tegenspoed. Zelf heb ik een theorie, maar niet zo’n heel serieuze, dat een schrijver de meeste kans heeft om een Groot Schrijver te worden als hij geboren is in de jaren twintig van een eeuw. De carrière van zo’n schrijver kan dan precies die hele eeuw beslaan. Hij (of zij) groeit op in de beginjaren, zijn schrijverschap begint te ontluiken in het midden, in de jaren zeventig en tachtig komt zijn talent geheel tot wasdom. De laatste jaren van de eeuw zijn ook de laatste jaren van de schrijver. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.