Spring naar de content

De midlifecrisis bestaat niet meer

Jarenlang gold de mannelijke middelbare leeftijd als een rottijd. Maar nu niet meer. ‘Je voelt je beperkingen, maar ook de kracht om nieuwe dingen te doen.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Fleur Jurgens

Toen hij op 48-jarige leeftijd een duikcursus volgde op Zuid-Kreta, realiseerde psychotherapeut Jaap Spaans (50) dat zijn jeugd definitief voorbij was. “Wat doe ik hier? Waarom moet ik nog zo nodig leren duiken?” vroeg hij zich af, roerloos op tien meter diepte in de Middellandse Zee. Ineens wist hij niet meer of hij nu de inflatorknop van zijn duikvest moest indrukken of juist de deflatorknop. “Ik ben te oud voor dit soort dingen,” schoot er paniekerig door zijn hoofd. 

Een typische midlife-ervaring, zegt Spaans nu. “Je voelt je aftakeling en beperkingen, maar ook de kracht om dingen te doen die je niet eerder presteerde.” Eenmaal veillig op zijn strandstoel, besloot hij een boek te schrijven over de middelbare leeftijd. Want wat behelst deze levensfase eigenlijk? 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.