Spring naar de content

2005: Nieuwe Wereldorde

Dit jaar is Israël het gidsland in een mondiale strijd tegen het moslimterrorisme, die voor Amerika na 11/9 alweer het vierde jaar ingaat.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dirk-Jan van Baar

Het komende jaar kan moeilijk rampzaliger uitpakken dan 2004, dat op de valreep in Azië nog een vloedgolf bracht met meer dan honderdduizend slachtoffers. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik iets dergelijks al van 2003 zei en dat er sinds de millenniumwisseling (toen de beurskoersen begonnen te kelderen en het vredesproces in het Midden-Oosten op de klippen liep) alleen maar rampjaren zijn geweest. We moeten er ernstig rekening mee houden dat die trend zich in 2005 voortzet. Al die rampen wijzen erop dat we op weg zijn naar een Nieuwe Wereldorde. In Europa, dat aan de oude status-quo is gehecht, hebben we daar meer moeite mee dan in de VS, waar het transformatieve presidentschap van George W. Bush voor vier jaar werd herbevestigd. Voor velen zal dat de grootste ramp van 2004 zijn geweest.

In Irak kan het niet erger worden dan in het laatste jaar, zei ik twaalf maanden geleden, toen de Amerikanen net Saddam hadden gevangen. Dat bleek te optimistisch. De komende maand zijn er in Irak weliswaar verkiezingen, maar die lijken de woede onder de soennitische minderheid te vergroten. Wie er achter de aanslagen zitten, is nog steeds raadselachtig, en ik snap niet echt waarom ‘Saddamgetrouwen’ zonder Saddam blijven doorvechten. Misschien dat de critici van de Irakoorlog dat eens kunnen uitleggen, al lijken zij te zeer van hun eigen gelijk vervuld om die vraag te beantwoorden. Dat zal in 2005 niet anders zijn.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.