Spring naar de content

Goede voornemens

Verkeerd: eindelijk die roman schrijven. Goed: een cursusje volgen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Beatrijs Ritsema

De symboliek van de schone lei wordt nergens zo dwangmatig toegepast als bij de jaarwisseling. Een nieuw jaartal om gebeurtenissen mee te dateren wekt gevoelens van frisheid op, alsof de loop der dingen een slinger ten goede zou kunnen krijgen door het viercijferige label dat eraan vastzit. Kabbalistische numerologie van de simpelste snit, maar vooruit, men moet z’n goede voornemens ergens door laten inspireren, en het zetten van een stapje vooruit op de collectieve tijdschaal vormt geen slechtere kapstok dan een door een hogere macht gegeven openbaringsvisioen.

Het euvel van godsdiensten die via een openbaring zijn ontstaan, is het radicale element. Het gaat altijd hetzelfde: iemand krijgt een droom, ziet het licht, beseft dat het roer om moet, kan dit inzicht niet voor zichzelf houden en gaat de mensheid redden, waartoe zij eerst moet worden bekeerd. De visionair kan niet anders dan radicaal te werk gaan, want de treurige stand van zaken in de wereld laat wel zien dat de methode van pappen en nathouden niet werkt. Uit deze aanvangshouding (we zitten in de puree en het moet nu echt anders) ontstaan ook elke jaarwisseling weer de verkeerde goede voornemens.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.

Onderwerpen