Spring naar de content

Eerste Nacht in Amsterdam

Waarin Piet Hein Donner niet is weg te slaan bij Sybilla Dekker, en Hans van Mierlo zijn plicht kent.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Zandbergen

 Job Cohen opende het Amsterdamse nieuwjaarsconcert met een statement dat meteen Teletekst haalde. De burgemeester meende dat een nieuw te benoemen bewindvoerder voor veiligheidszaken overbodig was. Hem was opgevallen dat iedere terreurdaad altijd in een bepaalde gemeente plaatsvindt, en dat diezelfde gemeente dan ook maar passende maatregelen moest nemen. Niks geen Nederlandse FBI – de lokale Bromsnor moet het maar opknappen. Met die nieuwe legitimatieplicht valt iedere Tora-Bora-bewoner toch meteen door de mand, en anders doet zijn defecte achterlicht hem wel de das om bij de talloze fietsenfuiken. Kwam Mohammed B. niet duidelijk op de plek des misdaads aanrijden per slagersrijwiel? Nou dan!

Het was daar op die eerste januari trouwens wel de jaarclub van de burgemeesters. Cohen hadden we al genoemd, en daarom op foto één de voormalige minister van Verkeer, Annemarie Jorritsma – thans eerste burger van 036. Vindt u dat Annemarie afgevallen is? Dan moet u Pauline Krikke, de voormalige Amsterdamse wethouder en thans burgemeester van 026 op foto twee eens zien. Zij was per saldo nog maar de helft van wat er het jaar daarvoor te zien was. Burgemeesteren maakt kennelijk slank. Op foto drie staat Guusje ter Horst, en zij is andermaal een bewijs van de juistheid van de stelling. Eveneens ex-wethouder van Amsterdam, maar al enige tijd first lady van 024. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.