Spring naar de content

Jessica & Leon

Tsjechov schreef ooit een verhaal (Een schatje) over een vrouw die de passies en overtuigingen van haar man volledig deelde.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bart Croughs

De man ging dood, en de vrouw hertrouwde met een man die over een geheel andere persoonlijkheid beschikte. De vrouw paste zich razendsnel aan: al snel deelde ze volledig de interesses en ideeën van haar nieuwe man – alsof ze van kleren had gewisseld. Kortom, typisch een verhaal dat voor docenten Vrouwenstudies kan dienen als schoolvoorbeeld van verwerpelijk seksisme in de literatuur.

Jessica Durlacher heeft weliswaar niet haar man verloren, maar toch doet haar situatie sterk denken aan die van Tsjechovs schatje. Jessica was niet lang geleden een progressieve vrouw die in haar bijdragen in Vrij Nederland critici van het multiculturele gedachtegoed als neofascisten wist te ontmaskeren. Ze was getrouwd met de al even progressieve Leon de Winter, schrijver van de klassieke Handleiding ter bestrijding van extreem-rechts. Maar op een goeie dag was Leon niet meer progressief. Sterker, hij kreeg een hekel aan progressieven. Zijn transformatie was zó opvallend dat Elsevier hem vroeg om een column te schrijven, waarin Leon nu wekelijks links Nederland aanvalt. Ineens zat Jessica opgescheept met een reactionair.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap