Spring naar de content

Veiligheid op maat: privatiseer de politie

Onze politie zit te veel achter het bureau, lost schrikbarend weinig misdrijven op en is ook nog peperduur. Dus kunnen we de bescherming van huis en haard beter zelf regelen - naar oude en nieuwe voorbeelden uit de VS. Pleidooi voor de particuliere boevenvanger à la carte.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marcel Roele

Dankzij een langdurig beschavingsoffensief bereikte de criminaliteit in de jaren vijftig een historisch laagtepunt. Wat duizenden jaren had gekost om te bereiken, is daarna in enkele decennia verkwanseld: de criminaliteit loopt de spuigaten uit. De orde kan nog wel hersteld worden, maar dat moeten we dan niet aan de politie overlaten.

"Bent u in 2003 het slachtoffer geweest van criminaliteit?" Binnenkort gaat het CBS deze vraag aan zo'n tienduizend Nederlanders vragen. Bij de vorige enquête verklaarde 27 procent in 2002 slachtoffer van criminaliteit te zijn geweest - het percentage over 2001 was 25 procent. De criminaliteitscijfers van de meeste westerse landen zijn hooguit een paar procent minder ongunstig dan de onze, volgens gegevens van de International Crime Victim Survey. De kans om binnen een jaar slachtoffer van criminaliteit te worden varieert in heel verschillende landen als Frankrijk, Denemarken, Groot-Brittannië en Canada tussen ruim een vijfde en ruim een kwart.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap