Spring naar de content

Mars-order voor Nasa

Het ruimtevaartinitiatief van Bush stuit op Mars-order Het ruimtevaartinitiatief van Bush stuit op wantrouwen en kritiek. Zijn plannen voor bemande missies naar de maan en zelfs naar Mars zouden berusten op electorale overwegingen. En de reizen zouden veel duurder zijn dan Bush beweert. Maar is dat wel allemaal waar?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ed Croonenberg

Grote woorden sprak de Amerikaanse president, op 14 januari tijdens een bezoek aan het hoofdkwartier van de Nasa in Washington. Hij sprak over Meriwether Lewis and William Clark, twee pioniers die in 1804 op zoek gingen naar de westelijke frontier van het Amerikaanse continent. Hij prees de 'risiconemers en visionairen' bij de Nasa die 'ons begrip van het universum revolutionair hebben vergroot en die technologie hebben ontwikkeld waar de hele mensheid van heeft geprofiteerd'. Hij onthulde dat hij Nasa-baas Sean O'Keefe opdracht had gegeven 'alle huidige ruimtevluchten te herzien' en onmiddellijk te beginnen met de voorbereidingen van bemande vluchten naar de maan en naar Mars. Hij bezwoer dat hem 'geen race' voor ogen stond, maar een 'reis'. Hij riep andere landen op 'mee te gaan op deze reis, in een geest van samenwerking in vriendschap'. Immers: "De mensheid wil het uitspansel verkennen om dezelfde reden dat we ooit onbekende landen en verre zeeën wilden verkennen. Dus laten we die ontdekkingsreis voortzetten." Mooie woorden sprak de president. En zijn vijanden - de helft van de Amerikanen en de grote meerderheid van de Europeanen - geloofden er tittel noch jota van. Want ha, leer ons Bush kennen! Die heeft de verkiezingen gestolen en dat is hij dit jaar opnieuw van plan!

Het is inderdaad niet zo moeilijk om electorale motieven te ontwaren in Bush' ruimteplannen. De Amerikaanse ruimtevaartindustrie is geconcentreerd in Texas, Florida en Californië. Met de spannende hertellingen in Florida na de verkiezingen van 2000 nog voor de geest, is het te begrijpen hoe cruciaal de stemmen van de ruimtevaartingenieurs voor Bush kunnen zijn.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap