Spring naar de content

Wonderweefsel

Time Magazine noemde fleece 'een van de beste uitvindingen van de twintigste eeuw'. Iedereen weet hoe deze viltige kunststof eruitziet en iedereen heeft het in huis, maar wat ís het precies?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dido Michielsen

Die arme Jason. Had de oude Griek met zijn Argonauten eindelijk, na levensgevaarlijke omzwervingen, het Gulden Vlies van de magische ram Chrysomallus te pakken, vindt iemand in 1981 het ware wondertextiel uit: fleece. Niet op een obscuur eiland dat geteisterd wordt door de elementen, maar gewoon in een aangenaam verwarmd laboratorium in de VS. Het vlies dat Jason najoeg - in het Engels eveneens fleece geheten - was de vacht van een dier. Geschoren wol dus, een product dat al ver vóór Jason mensen op temperatuur wist te houden.

Tot aan 1981 verstond de kledingindustrie onder 'fleece'-stof zelfs alle textiel dat enigszins was opgeschoren, waardoor de stof een zogeheten 'pool' kreeg die het materiaal wollig maakte. De bekendste van die natuurlijke 'fleece'-soorten was dan ook de sweatshirt-stof, een degelijk katoenen breisel dat het menselijk zweet absorbeerde en vooral bij sportieve activiteiten werd gedragen.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap