Spring naar de content

Germaanse poldervrede

Het is dom van Zalm om de Duitsers zo op hun gebrek aan financiële discipline te wijzen. Het raakt hun Achilleshiel en schaadt het Nederlandse EU-voorzitterschap.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dirk-Jan van Baar

Nederland heeft een nieuwe minister van Buitenlandse Zaken en dat komt goed uit. Na een gesprek met zijn Duitse collega Joschka Fischer liet Ben Bot weten dat 'de poetslap over het verleden was gehaald'. Bot toonde begrip voor de Duitse begrotingsproblemen en wil naast gelijk hebben ook gelijk krijgen. Daarmee leek hij kritiek te leveren op Gerrit Zalm, die zich heeft ingezet voor een strikte uitleg van het Stabiliteitspact en van Duitse zijde het verwijt kreeg met zijn gedram 'de sfeer te bederven'.

Je vraagt je af waarom de Haagse diplomatie een zo kapitale zaak als de verhouding met Duitsland zo lang aan Financiën heeft overgelaten. Zalm boekte niettemin een succesje, omdat de Europese Commissie de vraag of de regels van het Stabiliteitspact zijn overtreden aan het Europese Hof heeft voorgelegd. Dat kan leiden tot een confrontatie tussen de Europese instellingen en Duitsland en Frankrijk, de voornaamste zondaars tegen het pact, die tot nu toe ongestraft zijn gebleven.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap