Spring naar de content

Zorg met de stopwatch

Elk jaar krijgt de thuiszorg er meer cliënten bij, maar die moeten met steeds minder middelen en minder personeel verzorgd worden. 'Je kijkt constant of er wat vanaf kan.' Bericht uit de sector die het hardst groeit, en dus het hardst moet bloeden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bert Nijmeijer

Het zijn meestal geen vrolijke levens waarin Joke Venhovens terechtkomt. Voor mevrouw Keupink-Doek waren de afgelopen jaren ook niet haar beste. Ze heeft kanker gehad, bijna geen maag meer, ze krijgt voeding door een sonde en ontlast niet meer op een natuurlijke manier. Haar man wordt elke dag slechter: hij is dement en ligt in het ziekenhuis op een bed in het verpleeghuis te wachten. Mevrouw Keupink is daar nog niet aan toe. Daarvoor werkt haar verstand nog te goed.

Van alle ongemakken die mevrouw Keupink heeft, komt Joke vandaag alleen haar stoma verzorgen. Dat is vooraf zo geïndiceerd. Een onafhankelijke inspecteur van het RIO, het Regionaal Indicatie Orgaan, kwam kijken wat mevrouw Keupink nodig had, met lange, cliëntgerichte vragenlijsten. Hij indiceerde ook nog een po-stoel, maar daar belt ze nu al een half jaar achteraan.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap