Spring naar de content

Cultuur aan de Amstel (slot)

Amsterdam, daar zou 'het' moeten gebeuren - ook op cultureel gebied. Maar de stad van de musea, de theaters en de concerten worstelt met zijn imago als artistieke hotspot. Het culturele klimaat van de hoofdstad, in vier afleveringen. Slot: Waar bruist het wél?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bert Nijmeijer

In een nieuwbouwwijk in Amsterdam kondigde een bord de komst van een enorme moskee aan. Er stond een telefoonnummer bij en een webadres waar omwonenden terechtkonden met hun zorgen en vragen. Pas na weken werd duidelijk dat het bord kunst was, een project van de Albanees-Italiaanse kunstenaar Sisloj Xhafa. Fantastisch, vond cultuurwethouder Hannah Belliot, waarop de dienst Bouw- en Woningtoezicht het bord weghaalde. Volgens de wet mogen kunstprojecten de burger niet verontrusten.

Mensen confronteren met kunst die ze niet verwachten, op een plek die ze niet verwachten. W139 heeft er in meer dan twintig jaar een gewoonte van gemaakt. De tentoonstellingsruimte en kunstwerkplaats aan de Warmoesstraat nodigt jonge kunstenaars of gevestigde namen, al of niet bekenden van W139, uit om in eigen huis of op locaties in de stad iets nieuws te proberen. Met vrije opdrachten zoals die aan Xhafa, om 'vanuit de ruimte' weer eens wat anders te doen. Het is niet de bedoeling dat het mislukt, maar het mág.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap