Spring naar de content

Actreutelen doe je zo

Met de opbloei van de Nederlandse film treden jonge actrices nadrukkelijk voor het voetlicht. Maar hebben ze ook wat te melden? Of laten we ons afleiden door de gewillige plaatjes bij de vele praatjes? Overzicht van een jaar lang drama-queens aan het woord.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Peter Hoomans

Ze heten Thekla, Katja, Rifka, Halina, Nadja, Angela, Tara en Georgina, maar soms ook atypisch Kim, Carice, Ricky, Birgit of Chantal. Het liefst hadden ze Lolita geheten. "We willen juist meisjes blijven. Lolita's met korte jurkjes," sprak Halina Reijn over haar generatie actrices - voor het merendeel onder de dertig, allen gezegend met een smakelijk uiterlijk, en de exponenten van de huidige bloei van de Nederlandse film.

De kindvrouwtjes zijn de goedkoopste en zeker ook effectiefste vorm van reclame ('publiciteit') die een filmproducent kan inzetten. Tegelijkertijd zijn ze het levenslicht en lendevuur van de media:e heten Thekla, Katja, Rifka, geen blad of weekendbijlage van een krant kan nog zonder interview met een jonge actrice, het liefst vergezeld van een fotoreportage met blote jurkjes. Maar hebben ze ook iets te zeggen? Laten we de vraag beantwoorden met een illustratie van wat zij zoal te melden hebben.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap