Spring naar de content

Plezier voor twee

Sommige parodiefiguren uit 'Kopspijkers' zijn een eigen leven gaan leiden - anderen lijken overbodig. Terugblik op de dubbele spraakmakers van 2003.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Zandbergen

In deze laatste week van het jaar, met zijn onvermijdelijke overzichten en terugblikken, deinzen wij evenmin terug voor schaamteloze retrospectie. We schrijven 10 november 2003: op loopafstand van het groezelige plaveisel waar zowel Klaas Bruinsma als Herman Brood de laatste adem uitblies, vindt de dubbelpresentatie plaats van Het cabaret van Kopspijkers - het boek en de dvd. Uitgeverij Thomas Rap bracht een fotoboek met teksten uit. Prominent aanwezig was derhalve directeur Robbert Ammerlaan van moederbedrijf De Bezige Bij. Links van hem Kathleen Warners, hoofd Amusement van de VARA. De omroepvereniging bracht onder dezelfde titel als het boek een dubbel-dvd uit met ruim zes uur hoogtepunten uit het cabarethoekje van Kopspijkers.

De hele vaderlandse pers was uitgenodigd, en het leek erop dat iedereen was gekomen. De hoge opkomst was een onbedoeld gevolg van het televisieoptreden van premier Balkenende en minister Donner van Justitie. In hun oproep hoopte het tweetal op enige consideratie in de grappen over het koningshuis. Kopspijkers zou niet lang nadien in zijn huidige vorm zijn opgeheven. Het adres van de minister was derhalve een klassiek geval van voor de beurt spreken. Dat de oproep gefundenes Fressen was voor het gezelschap achter de tafel, laat zich raden. Hier toont imitator Paul Groot (als minister Piet Hein Donner) een fantasiekeurmerk voor geoorloofde grappen over het koningshuis.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap