Spring naar de content

Klassieke-cd-toptien

Vorig jaar haalde dirigent Daniel Barenboim de wereldpers met een concert in Ramallah. Het jaar daarvoor ontketende hij een rel door – bij wijze van toegift – Wagner te spelen in Jeruzalem.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Oswin Schneeweisz, Jan Zandbergen

1. Jacqueline du Pré. The Concerto Collection (1)

2. Kathleen Ferrier: A Tribute. Verzamelbox (3)

3. Janine Jansen: Verzamel-cd (6)

4. Haydn/Triebensee: De Schepping (-) – Ned. Blazersensemble met Bart Moeyaert

5. The Salieri Album (2) – Cecilia Bartoli

6. Berlioz: Symphony Fantastique (9) – Wiener Philharmoniker o.l.v. Valery Gergiev

7. Berlioz: Verzamelbox (-) – London Symphony Orchestra o.l.v. Colin Davis

8. La Tarantella: Verzamel-cd (8) – L’Arpeggiata met Ch. Pluhar

9. Follow That Star (-) – The Gents

10. Bach: Weihnachtsoratorium (4) – De Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Jos van Veldhoven

* Vorig jaar haalde dirigent Daniel Barenboim de wereldpers met een concert in Ramallah. Het jaar daarvoor ontketende hij een rel door – bij wijze van toegift – Wagner te spelen in Jeruzalem. Aan Schumanns vier symfonieën kan hij (politiek en artistiek gezien) zijn vingers niet branden. Barenboim registreerde ze met de Staatskapelle Berlin. Dit is een orkest met een immense (vierhonderd jaar oude) traditie, en dat hoor je. Die gedragen, warme orkestklank is Schumann op het lijf geschreven, en Barenboim dirigeert fenomenaal. ‘Aus einem Guß‘, zouden ze in Duitsland zeggen. (Teldec 2564 61179-2)

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

* Claveciniste Emmanuelle Haim werkte samen met groten als Cecilia Bartoli, William Christie en Marc Minkowsky. Tot ze zelf tot het sterrendom toetrad. Enkele jaren geleden richtte ze haar eigen orkest op (Le concert d’Astrée). Dit barokensemble vond al snel zijn weg naar de top. Deze maand is het gezelschap te gast in Het Concertgebouw, en recent kwam een nieuwe cd uit met Purcell’s Dido and Aeneas. Een opname waarnaar je blijft luisteren: mooi en spanningsvol. (Virgin 7243 5 45604 2 2)

* Het kroonjaar van Hector Berlioz (in 1803 geboren) is weliswaar officieel ten einde, we feesten toch nog een beetje door. Op de drempel van 2004 verscheen namelijk een opname van dirigent Michel Plasson met Berlioz’ minder bekende koorwerken. En dan hebben we het dus over Méditation religieuse, La mortd’Ophélie en La révolutionGrecque. Werken die werden overschaduwd door zijn Requiem en Te Deum. Toch gaat het om relatief goede muziek: soms wat overmoedig, soms een beetje sentimenteel en pathetisch, maar altijd intrigerend en getuigend van een groot creatief talent. (EMI 7243 5 57633 2)

* Kremers nieuwste is een cd met een knipoog naar Tsjaikovski en Vivaldi. Het ensemble van violist Gidon Kremer (Kremerata Baltica) speelt namelijk twee moderne Russische Jaargetijden van eigentijdse componisten (Leonid Desjatnikov en Alexander Raskatov). Met name het spel dat Raskatov met citaten uit Tsjaikovski’s De seizoenen speelt, is de moeite van het beluisteren waard, al zal dat werk wel nooit zo’n hit worden als Vivialdi’s Vier jaargetijden (Nonesuch 7559-79803-2)