Spring naar de content

2004: Weer een Bush-jaar

Na de vangst van Saddam en de opleving van de Amerikaanse economie lijkt de herverkiezing van 'W.' zeker - dit tot grote teleurstelling van de Bush-haters in Europa.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

We hebben geen glazen bol nodig om te voorspellen dat het nieuws in 2004 opnieuw door het Midden-Oosten zal worden gedomineerd. Met de vangst van Saddam Hoessein en de 'bekering' van kolonel Khaddafi, die zijn massavernietigingswapens wil opgeven, is op de valreep van 2003 nog flinke vordering gemaakt in de oorlog tegen het terrorisme. Ook Iran lijkt tot concessies bereid en de humanitaire hulpverlening na de aardbevingsramp in de oude stad Bam biedt het Westen mogelijkheden om zijn reputatie te verbeteren in het land van de Khomeini-revolutie (de oorsprong van de huidige islamitische kwaadheid).

President Bush kan aan het begin van dit verkiezingsjaar al erg tevreden zijn. Weliswaar menen velen dat de arrestatie van Saddam geen verbetering in Irak zal brengen, maar dat is onzin. De aanhangers van de Ba'ath-partij kunnen niet meer op zijn terugkeer hopen en voor de Geallieerden is het oppakken van Saddam een enorme opkikker. Ook de verwachting dat de sjiieten in de Iraakse heilige steden zich nu pas echt tegen de vreemde troepen op hun bodem zullen keren, lijkt mij ingegeven door de hoop op een Amerikaanse mislukking. De Iraakse sjiieten, die altijd door de soennitische minderheid zijn onderdrukt, hebben belang bij verkiezingen, en een Amerikaans vertrek wordt bespoedigd als zij het spel meespelen.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap