Spring naar de content

Hoe Bob Evers vijftig werd

Vijftig jaar geleden werd Bob Evers geschapen en van zijn avonturen zijn inmiddels vijf miljoen exemplaren verkocht. Boekfanaten in de ban van een weerbarstige bohémien — W. van den Hout, alias Willy van der Heide, alias Willem W. Waterman.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Daan Dijksman

Voorboden van een knalfeest waren het niet. Noch het tijdstip (zaterdagochtend vroeg) noch de locatie (een industrieterrein in Apeldoorn, alwaar het schoonmetselwerk in de bedrijfskantine weleens bepalend zou kunnen zijn voor de sfeer) leken veel relatie te hebben met het thema van de festiviteiten. Slechts de voor het bedrijf opgestelde 'tomaatrode Saab' vormde een verwijzing naar het verschijnsel Bob Evers waarom het die dag zou gaan. Het voertuig speelt een rol in een nieuwe Bob Evers. De schepper van de jongensboekenheld, 'Willy van der Heide' (in 1913 geboren als W.H.M. van den Hout, maar beter bekend onder nog een ander pseudoniem, Willem W. Waterman) mag ons al achteneenhalf jaar zijn ontvallen, er is in de persoon van de uit Meppel afkomstige Peter de Zwaan een andere broodschrijver aangetreden, die naast zijn arbeid als chef-kunstredactie van het dagblad Tubantia met regelmaat nieuwe avonturen door Bob Evers, Jan Prins en Arie Roos vervaardigt. Bob Evers is zodoende slechts voor bepaalde generaties louter jeugdsentiment geworden, namelijk voor hen die in de jaren vijftig en zestig opgroeiden. Verschijnselen als het bestaan van een Bob Evers Genootschap -en een Bob Evers Nieuwsbrief dragen bij aan dat beeld van Bob Evers als jeugdsentiment.

Voor de bijeenkomst werd reclame gemaakt onder het motto 'Gejubel om een jubileum', een verwijzing naar al die komisch bedoelde alliteratie in de Bob Evers-titels (Trammelant op Trinidad, Tumult in een toeristenhotel, Heibel in Honoloeloe, Een dollarjacht in een D-trein, Pyjamarel in Panama, Stampij om een schuiftrompet — ja, stampij abusievelijk met lange ij — om er maar een paar te noemen).

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap