Spring naar de content

Professor Pim

De journalistiek in Nederland is een klein wereldje. Dus we moeten alles even binnen proporties zien. Maar in dat wereldje geniet ik enige bekendheid omdat ik een beroemd interview maakte met Pim Fortuyn, samen met een toenmalige collega van de Volkskrant. Het werd de aanloop naar de Nacht van Fortuyn, van 9 op 10 februari 2002, waarin Leefbaar Nederland de lijsttrekker uit de partij schopte en Fortuyn besloot zijn eigen lijst te beginnen. Als u toen enigszins politiek bewust was, kent u vast de historische beelden: Fortuyn die zich na de dramatische vergadering met de Leefbaar Nederland-bestuurderen in zijn Jaguar naar huis laat rijden, maar voor het wachtende journaille nog even het raam opendraait, zijn arm naar buiten zwaait en roept : “Let op, ik word de nieuwe minister-president van Nederland.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Vier maanden eerder was hij op een koude zondagmiddag in november door het congres van Leefbaar Nederland tot lijsttrekker gekozen. Dat is nu tien jaar geleden, en reden waarom we deze week zijn beeltenis weer eens op de cover hebben. Ik was er toen ook bij, als politiek verslaggever, en herinner me behalve dat iconische ‘At your service’ ook nog zeer helder de wat louche, in lange leren jassen gestoken beveiligers die professor Pim om zich heen had.

De afgelopen week heb ik op YouTube zijn aanvaardingsspeech teruggekeken, en ik raad u aan dat ook eens te doen. Een dik half uur oreert Fortuyn over de hoofden van de leefbaren in de zaal heen over de economie en de bedreigingen van de wereldvrede. Behalve emotie ook veel rede, en zeker meer dan de oneliners waarmee historische figuren na verloop van tijd in je geheugen gegrift staan.

Maar of Pim Fortuyn het in huis had om daadwerkelijk premier van Nederland te worden, dat blijft altijd de vraag. Na de moord op Fortuyn behaalde zijn LPF een verkiezingsuitslag die deed vermoeden dat haar (dode) lijsttrekker zomaar die kans had gekregen. Maar was dat ook een reële afspiegeling van de politieke verhoudingen en het politieke gevoel in het land? In een zeer helder stuk dat onze redacteur Roelof Bouwman in deze HP/De Tijd heeft geschreven, worden een paar terechte vraagtekens gezet bij Fortuyns opkomst en die historische verkiezingsuitslag. Het is daarom meer dan het zoveelste herdenkingsartikel dat de afgelopen jaren bij diverse memorabele data over Fortuyn is geschreven. Zoals u van dit weekblad mag verwachten.

Frank Poorthuis

[email protected]

@FrankPoorthuis

Onderwerpen